Διπλή χρεοκοπία εντός του 2021 φοβάται ο ΣΥΡΙΖΑ

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην Κουμουνδούρου για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην οικονομία, καθώς στο οικονομικό επιτελείο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν πως ο τρόπος διαχείρισης της κρίσης από την πλευρά της κυβέρνησης μπορεί να οδηγήσει σε αυτό που ονομάζουν «διπλή χρεοκοπία».

«Αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίσει με την ίδια λογική, τότε το 2021 μπορεί να είναι ένα ακόμη έτος χρεοκοπίας για την Ελλάδα». Η παραπάνω τοποθέτηση που έκανε χθες, μιλώντας στην τηλεόραση του «Σκάι» ο Νάσος Ηλιόπουλος, όσο υπερβολική και αν φαντάζει, αντικατοπτρίζει πλήρως τον φόβο υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ για το αύριο της χώρας.

Όπως είπαν στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα στο Newsbomb.gr, οι δείκτες της οικονομίες «βρίσκονται σε τραγική κατάσταση και η κυβέρνηση το μόνο που κάνει, είναι να προσπαθεί να κρύψει το μέγεθος του προβλήματος κάτω από το χαλί». Η διαπίστωση αυτή προκαλεί έντονο προβληματισμό στα στελέχη του κόμματος, που δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την πιθανότητα μίας «διπλής χρεοκοπίας», που σε απλά λόγια σημαίνει κατάρρευση τόσο της πραγματικής οικονομίας, όσο και των δημοσιονομικών της χώρας.

Τα δύο αυτά σημεία, θεωρούν ότι τέμνονται και αποτελούν το ένα αναπόσπαστο κομμάτι του άλλου. Όπως σημειώνουν, η ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής άρνησης για ουσιαστική εμπροσθοβαρή στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων για να συγκρατηθεί η ύφεση. Ως προς το δημοσιονομικό κομμάτι, υπενθυμίζουν πως η χώρα μας θα έχει τη μεγαλύτερη ύφεση στην ευρωζώνη για το 2020, ύψους 10.4% σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, με όλα τα στοιχεία να δείχνουν πως και το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα καταγράψει ακριβώς το ίδιο νούμερο. Παράλληλα, αμφισβητούν πλήρως τις προβλέψεις για ανάκαμψη πάνω του 4% για φέτος.

Στο σκέλος τις πραγματικής οικονομίας, κατηγορούν το Μέγαρο Μαξίμου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι άφησαν στην τύχη τους εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Μάλιστα, αφήνουν να εννοηθεί ότι το άνοιγμα της αγοράς και της οικονομικής δραστηριότητας δεν αποτελεί τίποτα άλλο, παρά μόνο το πρόσχημα για να σταματήσει να πληρώνει η κυβέρνηση τα ήδη ανεπαρκή -όπως τα χαρακτηρίζουν- μέτρα στήριξης των πληττόμενων κλάδων του ιδιωτικού τομέα. Συμπληρώνουν μάλιστα, πως το υπουργείο Οικονομικών διαρρέει ήδη από χθες, ότι τον Φλεβάρη πρόκειται να διακόψει τις αναστολές συμβάσεων εργασίας επιδεινώνοντας την παραπάνω εικόνα, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια εν μέσω υψηλής ύφεσης σε αθρόες απολύσεις. «Η κυβέρνηση εφαρμόζει το δόγμα “όποιος αντέξει”», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Για να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία τους, χρησιμοποιούν έρευνα της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με την οποία:

– Το 56% των εργαζομένων αναφέρει ότι μειώθηκαν τα εισοδήματά τους κατά την διάρκεια της πανδημίας.

– Από αυτούς το 22% δηλώνει απώλεια εισοδήματος πάνω από 31%, ενώ το 14% δηλώνει απώλεια εισοδήματος από 21 – 30%.

– Το 48% των εργαζομένων που αναφέρουν μείωση εισοδημάτων, δηλώνουν απαισιόδοξοι για την εξέλιξη της αμοιβής τους για το επόμενο 6μηνο.

Αν στα παραπάνω νούμερα προστεθούν και ο αριθμός των ανέργων, αλλά και τα λουκέτα που προβλέπεται ότι θα μπουν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα, τότε υποστηρίζουν πως η «κοινωνική» χρεοκοπία, θα βρίσκεται προ των πυλών.

Από την Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η μοναδική περίπτωση να μην οδηγηθούμε σε οικονομικά και κοινωνικά συντρίμμια είναι να ακολουθηθούν οι προτάσεις που έχει καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας – ως προϋπόθεση επιβίωσης μικρών – μεσαίων επιχειρήσεων και εργαζομένων, που συνοπτικά είναι:

  • Να μετατραπεί το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση.
  • Να θεσμοθετηθεί η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας και για την περίοδο μετά την άρση του lockdown.
  • Να προχωρήσει η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία, με πρόβλεψη και για τη διαγραφή μέρους και της βασικής οφειλής, όπως είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις 120 δόσεις για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία.
  • Να αποσυρθεί ο πτωχευτικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση, ο οποίος εν μέσω πρωτοφανούς ύφεσης το μόνο που διασφαλίζει είναι πλειστηριασμοί και αθρόες πτωχεύσεις επιχειρήσεων, επαγγελματιών και νοικοκυριών, αντί να δίνει παρατάσεις.

Συμπληρώνουν ότι τις προτάσεις αυτές τις ζητούν επιτακτικά και εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων.

Σχετικά